Fria till flickan

Det var en bondpojke som skulle ut och fria. Han hade hört talas om en flicka som var både söt och rar, flink i hushållet och duktig på matlagning. Till henne gick han, för en sån fru ville han ha. Nog förstod folket på gården i vilket ärende han kommit men de bad honom stiga in och sitta ned. De pratade med honom så som brukligt var och bjöd på en sejdel öl medan de lagade maten. De gick till och från, så friaren fick tid att se sig om i rummet. Borta i ett hörn såg han att det stod en spinnrock, och rockhuvudet var fullt av lin.

– Vem är det som spinner på den spinnrocken? frågade pojken.

– Det är allt dottern vår det, sa bondmoran.

– Det är mycket lin det där, sa pojken. Det tar väl mer än en dag att spinna färdigt.

– Å pyttsan, sa gumman. Det klarar hon gott och väl på en dag. Kanske mindre till och med.

Pojken hade aldrig hört talas om att någon kunde spinna så snabbt.

Men när maten skulle dukas fram gick alla människorna ut. Han blev återigen ensam i rummet. Då fick han se en stor gammal nyckel i fönsterkarmen. Den la han in i linet på spinnrocken. Sen kom de andra tillbaka och de åt och drack. De hade det trevligt tillsammans.

Pojken tyckte han varit där länge nog och tackade för sig och gick sin väg. De bad honom komma igen snart och det lovade han också. Men sitt ärende nämnde han inte trots att han tyckte ganska bra om flickan.

Långt om länge kom han tillbaka till gården. Då tog de emot honom ännu bättre än första gången. Men när de börjar prata säger plötsligt gumman:

– Tänk, sist du var här hände det något riktigt egendomligt. Nyckeln till vår visthusbod försvann, och hur mycket vi än letat har vi inte lyckats finna den.

Pojken gick bort till spinnrocken som stod där i hörnet och kände efter i lintussen som var lika stor som sist.

– Här är nyckeln, sa han. Det blir inte så mycket gjort när spinningen varar från Mickelsmäss till Påsk.

Så tackade han för sig och nämnde inte sitt ärende den här gången heller.


Originalets titel: Stabbursnøkkelen i rokkehodet

Författare: Asbjørnsen och Moe

Bearbetad: Håkan Wester

Källa: Runeberg och Sagosajt

Licens bild: CC BY @Mikael Tigerström

Asbjørnsen og Moe’s NORSKE FOLKEEVENTYR. Innskrevet og rettet av Kjell Nedrelid. Sist forandret: 31.10.1994. (dd.mm.yyyy) Released to Internet 11.10.1996 in zipped WordPerfect 5.0-format. Alle tekster kan fritt distribueres, så lenge det ikke taes betalt for dette. Vennligst behold denne innledningen.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *